Mediterrane planten

Mediterrane tuinplanten zijn planten die van nature voorkomen in de Middellandse Zee-regio en zich goed aanpassen aan de warme, droge omstandigheden die kenmerkend zijn voor het mediterrane klimaat. Dit zijn over het algemeen tuinplanten die goed gedijen in de volle zon en goed bestand zijn tegen droogte. Het zijn de planten die we herkennen van vakanties, die dat vakantiegevoel maar wat graag naar onze tuin brengen! Wil jij jouw tuin omtoveren tot een waar vakantieoord? Kom langs bij tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen! We hebben mediterrane planten in allerlei soorten en maten...

De meest populaire mediterrane planten

Mediterrane planten zijn er in allerlei soorten en maten. Je bent waarschijnlijk al gewend dat ze veel voorkomen in onze oer-Hollandse tuinen. Wat is jouw favoriet? Dit is onze inspirerende top 5:

  1. Lavendel: een populaire plant vanwege de heerlijke herkenbare geur, die tevens kalmerend werkt. 
  2. Olijfboom: een boom die zowel voor zijn olijven als voor zijn decoratieve waarde wordt gekweekt.
  3. Bougainvillea: een klimplant met heldere bloemen die vaak wordt gebruikt om muren en hekken te bedekken.
  4. Citrusbomen: bomen zoals sinaasappel- of citroenbomen die fruit produceren en ook mooi zijn als sierplant.
  5. Agapanthus: een plant met grote, trompetvormige bloemen en lang, smal blad.

Al deze planten zorgen voor een prachtige, kleurrijke en geurige omgeving. En uiteraard mogen de lekkerste Italiaanse kruiden niet worden vergeten! Salie of rozemarijn maken van jouw tuin niet alleen een 'exotische', maar ook een lekkere stek!

Kruiden
 

Mediterrane planten in jouw tuin

Er zijn verschillende manieren om mediterrane planten in een tuinontwerp te verwerken. De groenexperts van Huis & Tuin Hoogeveen vertellen je graag meer over ons assortiment en de mooiste plantcombinaties. Houd bij het inrichten van jouw mediterrane tuin in ieder geval de volgende zaken in je achterhoofd.

  1. Kies planten die passen bij hun omgeving. Mediterrane tuinplanten hebben over het algemeen weinig water nodig en doen het goed in de volle zon. Zet ze dus niet te verdekt opgesteld in je tuin. Zorg ervoor dat ze in de juiste grond worden geplant.
  2. Mediterrane planten hebben vaak een specifieke vorm en structuur. Maak gebruik van deze eigenschappen om contrast en diepte aan het tuinontwerp toe te voegen. Gebruik bijvoorbeeld planten met lange, dunne bladeren naast planten met ronde, volle bladeren.
  3. Combineer planten van verschillende hoogtes. Door planten van verschillend formaat te combineren, ontstaat er een gelaagd effect en wordt de tuin speelser. 
  4. Maak gebruik van kleur. Mediterrane planten hebben vaak heldere kleuren die goed samengaan. Maak gebruik van kleurcombinaties om de tuin levendiger te maken. Gebruik bijvoorbeeld paarse en gele bloemen naast elkaar of combineer roze en blauwe bloemen. Durf te combineren!
  5. Maak gebruik van decoratieve elementen. Mediterrane buitenplanten worden vaak geassocieerd met rustieke, natuurlijke omgevingen. Maak gebruik van decoratieve elementen zoals stenen, terracotta potten en houten meubels om het gevoel van de mediterrane omgeving te versterken.

Mediterrane buitenplanten kopen? Je doet het bij tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen!

Hoe verzorg je mediterrane planten?

Mediterrane tuinplanten zijn gewend aan warme, droge omstandigheden en hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Zorg in ieder geval voor goed doorlatende grond om te voorkomen dat hun wortels te lang nat blijven. Voeg indien nodig zand of grind toe om de drainage te verbeteren. Hoewel mediterrane planten goed bestand zijn tegen droogte, hebben ze nog steeds regelmatig water nodig, vooral tijdens het groeiseizoen. Geef echter niet te veel water, anders kunnen de wortels gaan rotten. Geef ze bovendien eenmaal per maand mest, bij voorkeur een meststof met een hoog gehalte aan kalium en fosfor. In ons assortiment vind je bijvoorbeeld de speciale meststoffen van Pokon. Sommige mediterrane buitenplanten, zoals lavendel en rozemarijn, moeten ook regelmatig worden gesnoeid om hun vorm en grootte te behouden. Snoei ze in de late winter of vroege lente voordat de groei begint.

Meststoffen


 

Tip! Mediterrane planten gewend zijn aan warme, droge omstandigheden, maar zijn ze niet bestand tegen strenge vorst. Bescherm ze daarom tegen vorst door ze af te dekken met vliesdoek of ze naar binnen te brengen als de temperaturen onder het vriespunt zakken. Houd er rekening mee dat zelfs deze winterharde mediterrane tuinplanten nog steeds enige bescherming nodig hebben tegen de koude wintermaanden.

Mediterrane buitenplanten kopen? Je doet het bij tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen!

Mediterrane planten kopen? Je doet het in Hoogeveen

Waar wacht je nog op? Maak van de tuin een Grieks, Spaans of Italiaans festijn! Met onze brede selectie van kwalitatief hoogwaardige buitenplanten en deskundige advies van het vriendelijke personeel, kun je er zeker van zijn dat een shopmiddag bij Huis & Tuin Hoogeveen een groot succes wordt. Tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen heeft alles wat je nodig hebt om je tuin te transformeren in een prachtig mediterraan paradijs. Bezoek Huis & Tuin Hoogeveen vandaag nog en ontdek het plezier van onze mediterrane planten!

Tot snel bij Huis & Tuin Hoogeveen!


 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten