Insecten

De één vindt een tuin die bruist van insecten een droom; dat gezoem en gefladder zorgt immers voor een levendig beeld in een tuin die barst van bloemen vol nectar en stuifmeel. Voor anderen is het echter een nachtmerrie, bijvoorbeeld vanwege de angst geterroriseerd te worden door hordes wespen en bijen of ongewenste plagen. We snappen heus dat je niet wilt worden weggejaagd van je terras of balkon vanwege onuitgenodigde insecten. Wel moet er ons inziens íets positiever op deze beestjes worden gereageerd. In de meeste gevallen zijn ze immers heel nuttig en staan ze symbool voor een ecologisch evenwichtige omgeving.

Waarom insecten nuttig zijn

In ons tuincentrum in Hoogeveen vind je daarom allerlei planten en producten die je helpen je tuin tot een paradijs voor nuttige insecten te maken. Denk aan inheemse beplanting, maar ook aan insectenhuizen, vlinderkasten of bijenhotels. Wist je dat van alle bekende insecten slechts 1 tot 3 procent schade toebrengt aan planten? De overige 97 tot 99 procent verricht cruciaal werk voor het ecosysteem. Ze zijn een teken van een gezonde biodiversiteit. Sommige insecten zijn verantwoordelijk voor de bestuiving van onze voedselgewassen en bloemen; anderen maken deel uit van de voedselketen en leveren voeding aan vleermuizen en vogels. Ook zijn er insecten die organisch materiaal afbreken, wat weer belangrijk is voor een vruchtbare bodem waar jouw groen in kan shinen.

Blog: 11 tips voor een biodiverse tuin


 

Hoe nuttige beestjes lokken?

Sommige beestjes lijken het te hebben gemunt op jouw beplanting, maar zijn er in werkelijkheid juist op uit deze juist te beschermen tegen gevaarlijke veelvraten. Wat is er makkelijker dan deze plaagbestrijders hun werk voor ons te laten doen? Door hun aanwezigheid in de tuin te bevorderen, kunnen we het aantal plagen verminderen zonder het gebruik van agressieve chemische bestrijdingsmiddelen. Deze kunnen in sommige gevallen namelijk het milieu vervuilen en opzettelijk talloze andere diersoorten schaden. Je kunt de aanwezigheid van nuttige insecten in jouw tuin stimuleren door ze een thuis te bieden. Daar zijn meerdere opties voor:

  • Plant meerjarige struiken en bomen die het hele jaar door dienen als beschutting;
  • Plaats een stapel takken of stammen en bladeren voor hetzelfde doel;
  • Inheemse planten geven insecten de nodige voeding;
  • Hang huisjes op die insecten kunnen beschermen: denk aan een insecten hotel of een bijenkast.

Bij Huis & Tuin Hoogeveen vind je planten en andere producten die deze fijne beestjes een warm welkom geven. Onze medewerkers vertellen je graag welke items je in huis moet halen.

Insectenhotel kopen | Huis & Tuin Hoogeveen

De voordelen van een insectenhuis

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er een groot aantal redenen om je tuin milieubewuster en diervriendelijker in te richten. Een insectenhuis kopen, heeft een paar voordelen:

  1. De biodiversiteit verbeteren;
  2. Veilige plek voor bestuivers bieden;
  3. Biologische ongediertebestrijding;
  4. Verbetering van de bodemvruchtbaarheid;
  5. Verbinding met de natuur en een educatief element voor kinderen;
  6. Een leuke tuinaccessoire.

Helaas hebben technologische vooruitgang en verstedelijking ervoor gezorgd dat wij mensen steeds minder contact maken met de natuur. De kennis over levende organismen en met name over het feit dat ze keihard nodig zijn, wordt minder en minder. Daarom is het goed je tuin groen en veelzijdig in te richten met ruimte voor onze nuttige tuindiertjes. Dat is niet alleen fijn voor hun en de natuur an sich, maar ook voor jou. Het levert je immers een tuin op waar van alles groeit, bloeit en leeft. Meer weten? Breng dan zeker een bezoek aan Huis & Tuin Hoogeveen, nabij Ruinen, Zuidwolde, Coevorden en Slagharen. Onze medewerkers staan voor je klaar.

Contact & openingstijden


 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Dierenwinkel