Moestuin

Wat is er lekkerder dan fruit, groentes en kruiden uit je eigen tuin gebruiken voor een groot feestmaal? In jouw eigen moestuin kun je laten groeien wat je maar wil. Heerlijk vers en daardoor vol van smaak en met extra veel voedingstoffen. Dat wordt feest voor de thuiskoks onder ons! Wanneer je uiteindelijk je eigen tomaat, aardbei of wat dan ook kunt oogsten, geeft dat veel voldoening - en dan hebben we het nog niet eens over het duurzame aspect! Nooit was er een betere tijd om te starten met zo'n duurzame hobby. Wil je aan de slag met een eigen moestuin en ben je op zoek naar de juiste middelen? Dan ben je bij tuincentrum Hoogeveen aan het juiste adres.

Wij verkopen onder andere de producten van deze merken:

elho Nature    pokon     ecostyle

De basis voor een goede moestuin

Om een goede moestuin op te zetten, heb je de juiste materialen nodig. Maak het jezelf gemakkelijk en werk met kweekbakken en de juiste kweekgrond, bijvoorbeeld van het welbekende merk elho. Ook als je helemaal uit wil pakken kun je zelfs bij ons terecht voor vierkante-meter-bakken en kweekkassen. Het maakt dus niet uit of je een balkon of heuse volkstuin heb, moestuinieren kan op elke schaal. Wel is het belangrijk om de juiste plek voor je moestuinactiviteiten te kiezen. De meeste moestuinbewoners houden namelijk van een beschutte en zonnige plek. Ook is de grond(soort) en de bijbehorende zuurtegraad essentieel. Er bestaat speciale moestuingrond die je zaadjes en plantjes de optimale voeding geven, perfect voor de kweek- en moestuinbak! Tuinier je op bestaande grond? Gebruik dan mest en kalk om de juiste kweekomgeving te creëren. Let wel, elke plant vraagt je iets anders. Check vooraf met welke soorten je aan de slag gaat én of ze geschikt zijn als elkaars buren. Zo staat een bloemkool niet graag naast een aardbei en komt een tomaat liever niet in de buurt van een aardappel.

Start je eigen moestuin! | Huis & Tuin Hoogeveen

Een goeie buur: beste combinatieteelt 

Iets waar je als beginnend moestuinder misschien niet zo gauw aan zou denken, is het optimaal indelen van je moestuinbak. Zoals hierboven beschreven zijn er een aantal groente- en fruitsoorten die liever niet in elkaars buurt staan. Dit komt bijvoorbeeld door een bepaalde geur die vrijkomt. Deze kan bepaalde nuttige insecten afstoten waardoor de buurman het wat minder naar zijn zin gaat hebben. Het is dus belangrijk een goede indeling te maken. Er zijn ook genoeg planten die elkaar versterken, bijvoorbeeld omdat ze juist schádelijke insecten weghouden. We zetten vast een aantal top-combinaties voor je op een rijtje:

  • aardbei  kropsla, spinazie, wortel
  • radijs  erwt, rode biet, wortel, tomaat, 
  • sla  rode biet, aardbei, dille, prei, radijs, tomaat, wortel
  • tomaat  sla, peterselie, prei, spinazie, ui, wortel, radijs
  • wortel  aardbei, bieslook, prei, radijs, sla, tomaat en ui

Naast de perfecte indeling mag ook de planning niet worden vergeten. Het juiste zaai- en oogstmoment verschilt immers per groente of fruit. Check voor de richtlijnen altijd de verpakking van het zaad én houd de weersomstandigheden in de gaten. Vergeet niet de moestuin goed vochtig te houden en elke paar maanden bij te mesten. Zo zullen je gewassen extra hard groeien!

Start je eigen moestuin! | Huis & Tuin HoogeveenGoed voor jou én het milieu

Heb je zin om een moestuin te beginnen? Logisch! Het is niet alleen heel leuk en lekker, maar ook nog eens heel goed voor lichaam en geest. Niks is zo ontspannend als werken in de tuin. Daarnaast is de beweging natuurlijk mooi meegenomen. Ook is het leuk om de kinderen mee te nemen in jouw moestuinavontuur. Zo leer je ze al vanaf jonge leeftijd hoe de natuur werkt. En wat dacht je van onze planeet? Ook die wordt blij van jouw moestuin! Je hoeft immers niet meer zo vaak naar de supermarkt om die in plastic verpakte groente- en fruitsoorten te kopen. Bij ons vind je een tal van zaden waaruit je verschillende groente en fruit kunt laten groeien. Maar ook voor kruidenplantjes ben je bij ons aan het juiste adres. 

Tip: heb je het moestuinieren nog niet zo in de groene vingers? Krijg dan de smaak te pakken door met wat makkelijke moestuinplanten te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan rucola, tomaat, sla, radijs en spinazie.

Meer over zaaien
Aan de slag!

Wat je ook wil kweken in jouw moestuin, wij hebben de juiste middelen beschikbaar om er een succes van te maken. Dat wordt nog eens een heerlijke hobby! Kom langs in ons tuincentrum in Hoogeveen voor meer informatie of bel ons gerust: 0528 221976. Onze groenexperts helpen je graag! 
 

Tot snel bij Huis & Tuin Hoogeveen!