Cactussen en vetplanten

Cactussen en vetplanten zullen nooit uit de mode raken. De kamerplantjes zijn ontzettend leuk onder een glazen stolp of in een speels groepje met verschillende soorten. Het voordeel van deze prikkelbare of vette kamerplanten is dat ze maar weinig verzorging nodig hebben. Ze verbruiken niet veel water, wat dus ideaal is voor mensen een druk gezinsleven of een baan die veel van ze vraagt. Vetplanten vind je in veel verschillende soorten en maten: mini vetplantjes, grote cactussen, als hangplanten, met brede bladeren, met smalle bladeren en nog veel meer... Er is dus altijd wel een vetplant die past bij jouw smaak en stijl. Kom langs bij tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen om jouw favorieten te ontdekken.

Groene kamerplanten

 

 

Populaire cactussen en vetplanten

Zoals net gezegd, zijn er enorm veel soorten cactussen en vetplanten. Wij zetten er graag een paar voor je op een rij:

 1. De Echinocactus, beter bekend als de bolcactus, is een intrigerende en geliefde cactussoort. Deze plant staat bekend om zijn ronde, bolvormige lichaam en wordt vaak gekenmerkt door ribbels die langs de oppervlakte lopen. 
 2. Euphorbia, ook wel bekend als de wolfsmelkplant, is een uitgebreid geslacht van planten dat zowel succulente als niet-succulente soorten omvat. Deze diverse planten zijn te vinden in verschillende delen van de wereld en variëren sterk in vorm en grootte.
 3.  Aloe Vera staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen en sappige, vlezige bladeren. Het gedijt goed bij zonnig, indirect licht.
 4. Echeveria's zijn bekend om hun rozetvormige bladeren en komen voor in verschillende kleuren en maten. Ze worden vaak gebruikt in vetplantarrangementen.
 5. String of Pearls (Senecio rowleyanus): deze vetplant heeft lange, hangende stengels vol met kleine, ronde blaadjes die lijken op parels. Het is een decoratieve en trendy keuze voor binnen.

Deze cactussen en vetplanten zijn slechts enkele voorbeelden van de diverse wereld van succulenten. Het kiezen van de juiste soort hangt af van je persoonlijke voorkeuren, de beschikbare ruimte en de lichtomstandigheden in je huis. Met hun boeiende vormen en soms verrassende bloemen voegen cactussen en vetplanten een uniek karakter toe aan elke kamer.

Ga voor een makkelijke cactus of vetplant! Shop 'm bij tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen!

Verzorging cactussen en vetplanten

Cactussen en vetplanten zijn populaire keuzes voor liefhebbers van kamerplanten vanwege hun unieke uiterlijk, gemakkelijke verzorging en vermogen om goed te gedijen in droge omstandigheden. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van cactussen en vetplanten:

 • Cactussen en vetplanten houden van veel helder, indirect zonlicht. Plaats ze bij voorkeur op een vensterbank waar ze dagelijks enkele uren zonlicht kunnen ontvangen. Ze zijn goed bestand tegen direct zonlicht, maar langdurige blootstelling aan intensieve zon kan leiden tot verbranding.
 • Een van de belangrijkste aspecten van de verzorging van cactussen en vetplanten is spaarzaam water geven. Laat de grond volledig opdrogen tussen twee gietbeurten door. In de winter hebben ze minder water nodig, omdat ze dan in rust zijn. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, dus het is beter om minder water te geven dan te veel.
 • Zorg voor een goed doorlatende potgrond die speciaal is ontworpen voor cactussen en vetplanten. Het gebruik van een mengsel met veel zand, perliet of vermiculiet helpt bij het voorkomen van wateroverlast. Goede drainage is essentieel om te voorkomen dat water zich ophoopt in de wortels.
 • Over het algemeen gedijen cactussen en vetplanten goed bij warme temperaturen. Ze kunnen echter ook overleven bij lagere temperaturen, zolang ze maar worden beschermd tegen vorst. In de winter is het raadzaam om ze weg te houden van koude tocht.
 • Voeding: Cactussen en vetplanten hebben geen frequente bemesting nodig. In het voorjaar en de zomer kun je een uitgebalanceerde cactusmeststof gebruiken, maar in de herfst en winter hebben ze meestal geen extra voedingsstoffen nodig.
 • Kies potten met drainagegaten om overtollig water gemakkelijk te laten weglopen. Cactussen en vetplanten gedijen beter in kleinere potten, omdat dit helpt bij het beheersen van de hoeveelheid water die ze ontvangen.

In het algemeen zijn cactussen en vetplanten uitstekende keuzes voor mensen met een druk leven of die weinig ervaring hebben met plantenverzorging. Met de juiste aandacht voor licht, water en bodem kunnen deze planten gedijen en je huis opvrolijken met hun unieke vormen en texturen.

Meer weten over cactussen en vetplanten?

Vraag onze kamerplantenexperts gerust alles wat je nog meer wilt weten over cactussen en vetplanten. Ze helpen je uiteraard graag met handige tips en goede raad over het aanbod succulenten. Ook kun je op onze website tuintips over cactussen en vetplanten bekijken! Ook kun je hier andere tips over orchideeënkuipplanten en Fuchsia's vinden. 

Tot snel bij Huis & Tuin Hoogeveen!


 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten