Cactussen en vetplanten

Cactussen en vetplanten zijn altijd leuk om sfeer mee te creëren. De kamerplantjes zijn ontzettend leuk onder een glazen stolp of in een speels groepje met verschillende soorten cactussen en vetplantjes. Het voordeel van deze kamerplanten is dat ze maar weinig verzorging nodig hebben. Ze verbruiken maar heel weinig water, wat dus ideaal is als je soms vergeet om jouw planten water te geven. Vetplanten vind je in veel verschillende soorten en maten: mini vetplantjes, grote cactussen, als hangplanten, met brede bladeren, met smalle bladeren en vele andere vormen. Er is dus altijd wel een vetplant die past bij jou en jouw stijl.

Groene kamerplanten


 


Populaire cactussen en vetplanten

Zoals net gezegd, zijn er enorm veel soorten cactussen en vetplanten. Wij zetten er even drie voor je op een rij.

1. De Kalanchoë
De Kalanchoë is inheems in Madagascar en de bloeiende kamerplant komt daar voor in de droge gebieden en woestijn. Deze lichtgrijze bloeiende plant heeft kleine ronde blaadjes waardoor de Kalanchoë net even anders is dan de rest van zijn familieleden. De familie van de Kalanchoë waar ook verschillende Crassula soorten bij behoren is enorm groot. Deze soorten hebben de eigenschap om vocht in hun wat vlezige bladeren op te slaan waardoor ze door kunnen groeien zonder al te veel water. Geef deze vetplant daarom ook maar slechts 1 keer in de 2 weken water bij een mooi plaatsje in zon of halfschaduw. Door het grijze blad kan de Kalanchoë goed tegen de zon!

Cactus of vetplant kopen | Huis & Tuin Hoogeveen2. De Olifantsoor
De Olifantsoor is net zoals de Kalanchoë inheems in Madagascar en komt daar ook voor in de droge gebieden en woestijn. Deze lichtgroene beauty vetplant met een grijzige waas heeft vooral puntige bladeren. Zijn blad is vrij dik en viltachtig met gekartelde randen. Aan de onderkant van de plant is het blad gewelfd, waardoor het net lijkt op echte olifantenoren; vandaar de bijnaam ‘Olifantsoor’. De bladeren kunnen ongeveer 35 centimeter lang en 10 centimeter breed worden. De plant beschikt daarnaast ook over verschillende afweermechanismen en is bijzonder sterk. Het weefsel van deze plant reguleert de vochthuishouding in erg droge periodes. 

3. Aloë vera 
De Aloë (Aloe Vera) komt oorspronkelijk uit Afrika en is te herkennen aan zijn dikke en vooral vlezige bladeren. Tijdens de Middeleeuwen was de Aloë Vera eigenlijk wel in iedere 'medicijnkast' te vinden. Het werkt ingezet als laxeermiddel, als middel bij wonden en zweren en het hout voor een goede adem. Op dit moment wordt een Aloe vera ook veel toegepast in cosmetische en verzorgingsproducten. Door de grote watervoorraad in het blad kan deze helende plant erg lange tijd zonder water en is daardoor vrij makkelijk in de verzorging. Aloe vera's zijn in diverse soorten verkrijgbaar met een uitgebreid scala aan kleuren, bladtekeningen en bladvormen. De Aloe vera kan in de volle zon en in de zomermaanden op het terras worden gezet. Al van oudsher wordt deze bloeiende plant gebruikt voor geneesmiddelen en rookwaren. 

Verzorging cactussen en vetplanten

Om te kunnen overleven onder droge omstandigheden slaan vetplanten en cactussen vocht op in hun eigen bladeren, stengels en wortels. De meeste vetplanten hebben om die reden ook vooral vlezige bladeren. Zodra vetplantjes te droog staan, kun je de bladeren van de plant ook zien verschrompelen. Een scheut water doet dan al vaak wonderen. Het is dan ook overbodig om te vertellen dat deze plantjes zich prima thuis voelen op een warme plek op de vensterbank maar Cactus of vetplant kopen | Huis & Tuin Hoogeveenlet wel op want de kans op verbranding achter glas is best groot. Geef de vetplanten verder in hun groeiperiode matig water, één keer in de week is meer dan voldoende. In de zomer kun je de plantjes met pot en al ingraven in jouw tuin. Gebruik bij het verpotten ook altijd speciale cactusgrond, deze grond voldoet aan de specifieke eisen van deze planten, ze groeien het best in voedselarme, goed gedraineerde grond anders is de kans op rotvorming groter. In de wintermaanden wanneer de groei stilstaat, kun je het beste het water geven van de plant terugbrengen naar ongeveer eenmaal in de twee weken. Anders is de kans op verrotting groot.  

Meer weten over cactussen en vetplanten?

Vraag onze kamerplantenexperts gerust alles wat je nog meer wilt weten over cactussen en vetplanten. Ze helpen je uiteraard graag met handige tips en goede raad. Ook kun je op onze website tuintips over cactussen en vetplanten bekijken! Ook kun je hier andere tips over Orchideeënkuipplanten en Fuchsia's vinden. 

Tot snel bij Huis & Tuin Hoogeveen!


 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten