Onderhoud gazon

Je bent de trotse eigenaar van een grasveld, gefeliciteerd! Maar hoe zorg je er nou voor dat je grasmat er het hele jaar door goed uitziet? Wie een gezonde grasmat wil, zal zich ook bezig moeten houden met gazononderhoud. Dat klinkt misschien pittiger dan het is. Met de juiste middelen en gereedschappen is het onderhouden van je gras kinderspel. Bij Huis & Tuin Hoogeveen vind je allerlei producten van topmerken die je helpen – en natuurlijk staan onze medewerkers ook voor je paraat! Zien we je snel in het leukste tuincentrum van Hoogeveen?

Oh maai! Hoe zit het met het maaien van je gazon?

Om je gazon in topconditie te houden, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst is het belangrijk om het gras regelmatig te maaien. In de lente en zomer kun je het gras het beste om de week maaien, in de herfst is een keer per twee weken voldoende. Zorg er ook voor dat de messen van je grasmaaier scherp zijn, zodat het gras netjes wordt afgesneden. Als de messen bot zijn, kan het gras scheuren en beschadigen.

Wij verkopen onder andere de gazononderhoud producten van deze merken:

Gardena    Talen tools      ecostyle | Huis & Tuin Hoogeveen             

Verticuteren kun je leren

Naast het maaien van het gras is het belangrijk om je gazon regelmatig te beluchten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van verticuteren. Hierbij maak je kleine gaatjes in de grasmat, waardoor er meer zuurstof en voedingsstoffen bij de wortels kunnen komen. Dit zorgt voor een gezondere grasmat en voorkomt mosgroei.

Graszoden bestellen

 

 

De juiste bemesting van je gras

Daarnaast is het belangrijk om je gazon goed te bemesten. Dit kun je het beste in het voorjaar en in de zomer doen. Gebruik hiervoor een speciale gazonmest, zodat je gras de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Let er wel op dat je niet te veel mest gebruikt, want dit kan schadelijk zijn voor je gras. Wij adviseren de speciale meststoffen van Pokon en ECOstyle. Deze merken hebben het milieu hoog in het vaandel en dus ben je verzekerd van een product dat met zorg voor de natuur is geproduceerd.

Aanleg gazon

 

 

Dorstig gazon: water geven

Ook water geven is belangrijk voor een gezond gazon. Vooral in droge periodes is het goed om je gras regelmatig te besproeien. Geef je gras dan wel voldoende water, zodat het diep de grond in kan dringen. Als je gras namelijk oppervlakkig water krijgt, ontstaan er zwakke plekken in je gazon. We hebben bewateringsproducten in onze winkel die het je heel makkelijk maken. Van gieters tot sproeiers en van tuinslangen tot hele irrigatiesystemen; je vindt het bij Huis & Tuin Hoogeveen.

Gazon onderhouden? Je doet het met hulp van Huis & Tuin Hoogeveen!

Gazon jaarkalender

Om je gazon het hele jaar door mooi te houden, kun je het beste een gazon jaarkalender aanhouden. Zo weet je precies wanneer je welke klusjes moet uitvoeren:

  • Januari - februari: Je kunt het beste niet te veel aan je gazon doen. Het gras groeit namelijk niet zo hard en het is te koud om te bemesten of te verticuteren. Wel kun je eventueel wat mos verwijderen.
  • Maart - april: Het voorjaar begint en de eerste groeispurt van je gras komt eraan. Maai het gras regelmatig en bemest het in deze maanden voor de eerste keer. Als het droog is, kun je ook beginnen met (extra) water geven.
  • Mei - juni: Het gras groeit nu hard en heeft voldoende water en voedingsstoffen nodig. Blijf het gras regelmatig maaien en bemesten. In deze maanden kun je ook kiezen om je gras te verticuteren, zodat mos en dood gras worden verwijderd.
  • Juli - augustus: Het is belangrijk om je gras voldoende water te blijven geven in deze warme zomermaanden. Bemesten kun je het beste in juli nog een keer doen. Maai het gras regelmatig, maar niet te kort.
  • September - oktober: In deze maanden begint het gras weer wat langzamer te groeien. Maai het gras nog wel regelmatig, maar niet meer te kort. In oktober kun je je gras voor de laatste keer bemesten, bijvoorbeeld met mest speciaal ontwikkeld voor het najaar.
  • November - december: Het gras groeit in deze maanden nauwelijks nog, dus je hoeft in deze tijd niet te maaien. Wel is het goed om gevallen bladeren regelmatig van het gazon te harken, zodat het gras voldoende licht en lucht krijgt.

Gazon onderhoud: shop jouw mest en gereedschap bij Huis & Tuin Hoogeveen

Nu weet je alles wat je moet weten over het onderhouden van je gazon. Het vergt wel wat werk, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Maak gebruik van de gazon jaarkalender, zodat je weet wanneer je welke klusjes moet uitvoeren. Succes met het onderhouden van je gazon en tot snel in Hoogeveen.

Openingstijden & contact


 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Gazon