De Ostaria aardbei in de spotlight!

De Ostaria aardbei in de spotlight!

Bij tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen staan we bekend om onze uitstekende selectie van planten, en deze week (t/m juni 2024) hebben we een fantastische groene aanbieding: de doordragende aardbei Fragaria ananassa 'Ostara' in een potmaat van 12 cm! Voor slechts 1,69 per stuk of 3 voor maar 3,99 kun je deze heerlijke aardbeiplant in huis halen. In dit blogartikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze bijzondere aardbeiensoort, van standplaats en verzorging tot wat het nou eigenlijk betekent dat de 'Ostara' doordragend is... Lees verder en kom straks een bezoekje brengen aan ons tuincentrum in Hoogeveen!

Wat betekent doordragend?

Doordragende aardbeien, zoals de 'Ostara', onderscheiden zich van andere aardbeienrassen door hun vermogen om gedurende een langere periode fruit te produceren. Waar traditionele aardbeienrassen vaak een beperkte oogstperiode hebben, dragen doordragende variëteiten zoals de 'Ostara' meerdere keren per jaar vruchten. Dit betekent dat je vanaf de late lente tot de herfst kunt genieten van verse, sappige aardbeien.

Fruitbomen en -planten

 


Kenmerken van de Fragaria ananassa 'Ostara'

De 'Ostara' is een populair aardbeienras dankzij zijn heerlijke smaak en langdurige productieperiode. De 'Ostara' produceert middelgrote, felrode aardbeien met een intense smaak en aroma. Ze zijn sappig en zoet, perfect voor directe consumptie, desserts of het maken van jam. Dankzij het doordragende karakter kun je van juni tot oktober genieten van meerdere oogsten. De 'Ostara' is bovendien relatief resistent tegen ziekten, wat het een uitstekende keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Waar zet ik mijn aardbeienplant?

Om het beste uit je 'Ostara' aardbeienplant te halen, is het belangrijk om de juiste standplaats te kiezen. Hier zijn enkele tips:

  • Zonlicht: Aardbeien houden van zon. Plaats je 'Ostara' op een plek waar ze minimaal 6 tot 8 uur direct zonlicht per dag krijgen. Meer zonlicht betekent meer en zoetere vruchten.
  • Bodem: De 'Ostara' gedijt het beste in goed doorlatende, vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de grond licht zuur is (pH 5.5-6.5). Vermijd zware kleigrond, tenzij je de drainage verbetert met organisch materiaal.
  • Potten en bakken: Als je de 'Ostara' in potten of bakken wilt laten groeien, kies dan voor een ruim thuis. Zorg ervoor dat er voldoende drainagegaten zijn om wateroverlast te voorkomen.

Aarbeienplant kopen? Kom naar tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen!

Verzorging van de 'Ostara'

De 'Ostara' is relatief eenvoudig te verzorgen, maar met de juiste zorg kun je de opbrengst en gezondheid van je plant optimaliseren.

  • Water geven: Aardbeien hebben regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes en de vruchtzetting. Zorg ervoor dat de grond gelijkmatig vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Mulchen kan helpen om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen.
  • Bemesting: Gebruik een uitgebalanceerde meststof, specifiek voor fruitplanten, om de groei en vruchtproductie te ondersteunen. Bemest in het vroege voorjaar en opnieuw na de eerste oogst om doorlopende vruchtvorming te stimuleren.
  • Snoeien: Verwijder oude en dode bladeren om de luchtcirculatie te verbeteren en schimmelziekten te voorkomen. Na de eerste oogst kun je ook wat bladeren terugsnoeien om nieuwe groei te bevorderen.

Extra tip! Bescherm je planten tegen vogels en andere dieren met netten of afdekkingen. Slakken kunnen ook een probleem zijn, vooral in vochtige omstandigheden. Gebruik indien nodig milieuvriendelijke slakkenbestrijdingsmethoden.

Tuingereedschap


 

Oogsten en genieten

Een van de grootste voordelen van de 'Ostara' is de mogelijkheid om meerdere keren per seizoen te oogsten. Houd de vruchten goed in de gaten en pluk ze zodra ze volledig rood en rijp zijn. Aardbeien die volledig aan de plant rijpen, hebben de beste smaak. Controleer je planten regelmatig en oogst om de paar dagen om te voorkomen dat vruchten overrijp worden en schimmelvorming kan optreden. Pluk de aardbeien voorzichtig om de planten niet te beschadigen. Gebruik indien nodig een schaar of snoeischaar.

Voor aardbeien en ander fruit kom je naar ons tuincentrum in Hoogeveen

De Fragaria ananassa 'Ostara' is een uitstekende keuze voor elke tuinier die wil genieten van langdurige en smakelijke aardbeienproductie. Met de juiste standplaats en verzorging kun je van juni tot oktober genieten van meerdere oogsten. En met onze huidige weekactie bij tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen is dit het perfecte moment om je tuin of balkon te verrijken met deze heerlijke aardbeienplant! We staan klaar om je te helpen met al je tuinvragen en wensen.

Openingstijden & contact

 

 

Tags: