Siergrassen: de tuinsfeermakers van het moment

Siergrassen: de tuinsfeermakers van het moment

Verrijk je tuin met siergrassen! Deze veelzijdige en vaak ondergewaardeerde planten kunnen een betoverende sfeer aan je buitenruimte toevoegen. Als je op zoek bent naar een manier om je tuin te transformeren en een vleugje natuurlijke elegantie wilt toevoegen, dan zijn siergrassen de perfecte keuze. In dit blogartikel duiken we dieper in op de kracht van siergrassen in het algemeen en werpen we een speciale blik op de prachtige Pennisetum en Miscanthus, deze week in de aanbieding! bij Huis & Tuin Hoogeveen! Daarnaast geven we je enkele handige tips over hoe je deze siergrassen kunt verzorgen en laten stralen in je tuin.

De kracht van siergrassen

Siergrassen zijn de tuinsfeermakers van het moment, en dat is niet zonder reden. Ze hebben een unieke charme en kunnen op verschillende manieren een toegevoegde waarde bieden aan je tuin. Hier zijn enkele redenen waarom siergrassen een must zijn voor elke tuinliefhebber:

 1. Natuurlijke schoonheid: Siergrassen brengen een vleugje natuurlijke schoonheid naar je tuin. Hun elegante bewegingen in de wind en de verschillende texturen van hun bladeren voegen een natuurlijke charme toe aan je buitenruimte.
 2. Contrast en structuur: Ze bieden een prachtig contrast met andere planten in je tuin. De hoogte, vorm en textuur van siergrassen creëren een aantrekkelijke structuur en visuele diepte in je tuinontwerp.
 3. Seizoenen veranderen: Siergrassen zijn dynamisch en veranderen met de seizoenen. In de lente en zomer bieden ze weelderig groen, terwijl ze in de herfst vaak veranderen in een levendig kleurenpalet van rood, oranje en bruin. Zelfs in de winter kunnen ze sierlijk overleven en een mooi winterlandschap bieden.
 4. Onderhoudsvriendelijk: Een van de grootste voordelen van siergrassen is hun eenvoudige onderhoud. Over het algemeen hebben ze weinig zorg nodig, waardoor ze ideaal zijn voor zowel beginnende als ervaren tuiniers.

Al onze tuinplanten
 

Pennisetum (lampenpoetsersgras) & Miscanthus (prachtriet): sterren van de siergrassen

Nu we de kracht van siergrassen in het algemeen hebben belicht, laten we eens kijken naar twee van de absolute sterren in dit genre: Pennisetum en Miscanthus.

 • Pennisetum: Dit siergras, ook wel bekend als lampenpoetsersgras, staat bekend om zijn zachte, pluizige bloempluimen die zachtjes bewegen in de wind. Ze zijn een lust voor het oog en kunnen een speels element toevoegen aan je tuin. De Pennisetum is ook gemakkelijk te verzorgen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. In het voorjaar kun je de oude, dorre bladeren terugsnoeien om ruimte te maken voor nieuwe groei. Hij is er in meerdere kleuren, maar wij zijn met name fan van de witte variant!
 • Miscanthus: Dit siergras is bekend om zijn elegante, rechtopstaande pluimen en sierlijke bladeren. Het is een uitstekende keuze voor het creëren van hoogte en structuur in je tuin. Miscanthus, ook wel bekend als prachtriet, gedijt goed in goed doorlatende grond en heeft regelmatig water nodig, vooral in de zomer. Het snoeien van dode stengels in het voorjaar is een goed idee om de plant gezond te houden. In de herfst kunnen de pluimen van Miscanthus vaak verkleuren naar tinten van koper, brons of bruin, waardoor ze een warme en herfstachtige uitstraling aan de tuin geven.

Siergrassen shoppen doe je bij Huis & Tuin Hoogeveen!

Verzorgingstips voor siergrassen

Of je nu Pennisetum, Miscanthus, of andere siergrassen in je tuin hebt, hier zijn enkele algemene verzorgingstips om ze optimaal te laten gedijen:

 1. Zorg voor goed doorlatende grond en plant de siergrassen op een plek met voldoende zonlicht. De meeste siergrassen houden van de zon, hoewel sommige soorten ook deels in de schaduw kunnen groeien.
 2. Regelmatig water geven is belangrijk, vooral tijdens droge periodes. Vermijd echter dat de grond te drassig wordt, omdat siergrassen niet van 'natte voeten' houden.
 3. In het voorjaar kun je dode of lelijke bladeren terugsnoeien om plaats te maken voor nieuwe groei. Sommige siergrassen moeten ook jaarlijks worden teruggesnoeid om hun vorm te behouden.
 4. Siergrassen hebben over het algemeen geen zware bemesting nodig. Een lichte dosis meststof in het voorjaar kan helpen bij de groei en bloei.
 5. Voor sommige siergrassen kan het nuttig zijn om een mulchlaag aan te brengen om ze te beschermen tegen strenge winters.

Vaste planten
 

Siergrassen kopen bij tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen

En het beste nieuws van allemaal? Je kunt nu genieten van de prachtige lampenpoetsersgras en prachtriet voor een speciale prijs van slechts €14,95 in plaats van €19,95 bij Huis & Tuin Hoogeveen! Dit is je kans om je tuin te verfraaien en te laten stralen met deze tuinsfeermakers van het moment. De actie loopt t/m 7 september 2023. Dus, waar wacht je nog op? Breng een bezoek aan tuincentrum Huis & Tuin Hoogeveen en geef je tuin de make-over die hij verdient. Laat je inspireren door de schoonheid en de kracht van siergrassen en geniet van een prachtige buitenruimte waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Openingstijden & contact

Tags: