Bedank onze nuttige tuindiertjes

Bedank onze nuttige tuindiertjes

We gaan in Nederland steeds bewuster met de natuur om en zijn meer en meer bereid om de biodiversiteit te helpen vergroten; een prachtige trend! We dragen hier onder andere aan bij door onze geliefde vogels, bijen en vlinders een handje te helpen met eten, schuilplekken en nestmogelijkheden. Waar dat in de zomer misschien even niet zo belangrijk leek - er was immers met al die bloemen en planten eten en beschutting genoeg - moeten we nu weer aan de bak. Onze herfsttuin wordt namelijk de komende maanden vaak bezocht door nuttige tuindieren, zoals vogels en egels. Geef ze een warm welkom met de volgende tips!

Dierenafdeling
 

Verwen de vogel

Vogels zijn niet alleen heel leuk om naar te kijken; ze zijn ook belangrijk voor een evenwichtige biodiversiteit. Ze eten namelijk insecten. Veel insecten zijn uiteraard ook nuttig, maar zonder vogels zou je tuin wel een enorme insectenboel worden. Dat is minder goed nieuws voor je beplanting. Het is daarom altijd goed om je tuin vogelvriendelijk in de richten. Dit doe je onder andere met genoeg groenblijvende planten. Ook help je tuindieren door je tuin niet al te netjes op te ruimen. Het kan verleidelijk zijn om in de herfst naar de hark te grijpen en je tuin als een malle recht te trekken, maar in deze tijd van het jaar is het gunstig voor de natuur om rottende planten te laten zoals ze zijn, omdat ze een laag vormen voor dieren en insecten om onder te overwinteren wanneer de echt koude maanden toeslaan. Uitgeholde stengels en zaadkoppen bieden ook een veilige schuilplaats voor insecten tegen vorst.

Tip! Eén van de beste planten voor het ‘lokken’ van tuindieren is de Hedera (klimop). Veel bloeiende planten zullen tijdens het koudere seizoen afsterven, terwijl klimopbloemen nu pas beginnen te bloeien. Deze zijn een belangrijke voedselbron voor bijen, vlinders en andere bestuivers wanneer andere nectardragende planten afsterven. De groenblijvende klimop is goed in het beschermen van vogels en insecten, terwijl andere bomen al hun bladeren verliezen. Alsof dat nog niet genoeg is, produceert klimop ook winterbessen die een geweldige voedselbron zijn voor vogels, die hun energie gebruiken om hun eigen lichaamstemperatuur te regelen.

Help de egel de herfst en winter door

Wanneer je toevallig een egel in je tuin ziet, heb je geluk! Er is waarschijnlijk geen tuindiertje dat mensen zo kan laten smelten als de egel. Het is waarschijnlijk dat deze stekelige vriend op zoek naar een snack tussen al die gevallen bladeren. Egels zijn natuurlijke ongediertebestrijders. Ze eten graag kleine insecten, zoals slakken en rupsen, en beschermen zo je planten. Pas op dat je geen andere middelen voor ongediertebestrijding gebruikt als je een egel ziet, want deze kunnen schadelijk zijn.

Meer over egels in de tuin

 

 

Wil je meer doen voor de egel? We geven je 3 tips:

  • Als je geen planten of bomen in je tuin hebt die bladeren geven, overweeg dan om een ​​egelhuis te kopen of te maken. Zet hem in een windvrij hoekje van je tuin en vul hem aan met bladeren, twijgen of stro. Zorg ervoor dat het waterdicht is.
  • Geef de egel wat extra voer. Je kunt speciaal egelvoer kopen of ze verwennen met kattenvoer. Jawel, dit vinden ze heerlijk!
  • Maak een opening in de schutting die de tuin van jou en die van je buren scheidt. Dit maakt het voor de egel makkelijker om door alle tuinen in de buurt te dwalen op zoek naar voedsel.

Geef terug aan de nuttige bezoekers van je herfsttuin met hulp van Huis & Tuin Hoogeveen

Geef vogels, egels en andere tuindieren een warm welkom en verander je tuin in een dierenparadijs. Deze dieren spelen niet alleen een belangrijke rol in de biodiversiteit, maar helpen ook om jouw tuin veilig en gezond te houden. Kom dus langs op de dierenafdeling van Huis & Tuin Hoogeveen voor de nodige product en tips van onze medewerkers. We zijn 7 dagen per week geopend!

Contact & openingstijden