Teakhout behandelen en onderhouden

Teakhout behandelen en onderhouden

Heb je onlangs een bezoek aan Huis & Tuin Hoogeveen gebracht? Dan heb je vast onze nieuwe collectie teakhouten tuinmeubels gezien! Een gezellige tuinbank, een rondje tuintafel of een opklapbare tuinstoel kopen? Je doet het in ons tuincentrum in Hoogeveen! Maar wat te doen als je tuinmeubel eenmaal een tijdje in je tuin staat te shinen? Eén van de meest gestelde vragen over teak is hoe je je houten tuinmeubel moet behandelen en onderhouden. In dit blog geven we je graag het antwoord!

Tuinmeubelen


 

De herkomst van teak

Teak is vanwege zijn elegante uitstraling, prachtige kleurtonen en duurzame karakter altijd al een populair tuinmeubelmateriaal geweest. De boom waar teak vandaan komt, Tectona grandis, komt oorspronkelijk uit de tropische bossen van onder andere India, Laos en Thailand. Al sinds jaar en dag wordt het hout gebruikt in de scheepsbouw en om meubilair van te maken.

Voordelen van teakhout

Maar waarom is teakhout al sinds de 7e eeuw zo populair? Zoals je weet bevatten alle houtsoorten oliën die de boom beschermen. Teak kan deze oliën echter vasthouden, zelfs nadat deze is gekapt en verwerkt. Hierdoor heeft teak van nature meer weerbestendige eigenschappen dan vrijwel elke andere houtsoort. De oliën beschermen het hout ook tegen droogrot, wat een veelvoorkomend probleem is bij oudere houten meubelen. Bovendien beschermen de oliën het hart van het hout tegen indringers zoals schimmels en parasieten die je hout levend verpulveren. Dit alles maakt teak een perfect materiaal voor buitenmeubels. Je kan verwachten dat je aankoop vele jaren meegaat.

Het onderhoud van teakhout | Huis & Tuin Hoogeveen

Hoe teakhout onderhouden?

Het mooie van teakhout is dus dat je er bijna geen omkijken naar hebt. Teakhouten tuinmeubelen kunnen in principe het gehele jaar buiten staan omdat ze goed bestand zijn tegen weersinvloeden. Wel zal je in de loop der tijd merken dat er kleurverandering plaatsvindt. Je meubels zullen van goudbruin veranderen in stoer grijs. Hoeveel tijd je wilt stoppen in het onderhoud, hangt vooral af van je smaak. Liefhebbers van de goudbruine tint kunnen bijvoorbeeld specifieke producten gebruiken om de natuurlijke kleur van het hout te behouden. Als je van de verweerde, zilvergrijze look houdt, moet je je teakhouten tafels, stoelen en banken gewoonweg een schoonmaakbeurt geven als dat nodig is.

Dining sets


 

Teakhout beschermen: 5 tips

Het is aan te raden om na de zomerperiode je hout een beetje liefde te geven door deze te reinigen en beschermen. In de meeste gevallen heb je alleen een milde zeep- en wateroplossing nodig, maar je kunt natuurlijk ook een speciaal schoonmaakmiddel, teak olie of sealer gebruiken voor hetzelfde resultaat. Een aantal algemene tips om zo lang mogelijk van je hout te genieten:

  1. Gebruik onderzetters voor drankjes om waterkringen op teak te voorkomen.
  2. Spuit of veeg geregeld je meubilair af om vuil tot een minimum te beperken.
  3. Doe dit echter niet met een hogedrukspuit. Dit kan het zachte hout tussen de nerven verwijderen, waardoor een ruw oppervlak ontstaat dat op zijn beurt water en vuil verzamelt.
  4. Gebruik geen reinigingsmiddelen, sealers of beschermers die schadelijk zijn voor planten, gazon of dieren.
  5. Gebruik geen staalwol bij het schrobben, aangezien kleine stukjes metaal zich in de nerf van het hout kunnen nestelen en na verloop van tijd gaan roesten.

Teakhouten tuinmeubels kopen bij Huis & Tuin Hoogeveen

Vanaf het prille voorjaar tot aan het einde van het buitenseizoen staan bij ons de mooiste tuinmeubelen naar je te lonken. We bieden je een ruime keuze aan teakhouten tuinbanken, tafels, stoelen en complete dining sets. Ook voor bijpassende onderhoudsmiddelen ben je welkom. Kom langs in Hoogeveen, nabij Ruinen, Zuidwolde, Coevorden en Slagharen om ons fijne assortiment te bekijken. Onze medewerkers matchen je graag aan het juiste setje!

Contact & openingstijden