Rozen kiezen, snoeien en verzorgen

Rozen kiezen, snoeien en verzorgen

Wie straks van de romantische bloemen en heerlijke geur van rozen wil genieten, kan daar nu al voor zorgen. De 'koningin der bloemen' plant je namelijk bij voorkeur in maart (of in oktober) en als je nu goed snoeit, ben je er zeker van dat je struikrozen, stamrozen en klimrozen aan het begin van de zomer schitterend zullen bloeien. Verwen ze na het snoeien meteen met wat mest en je geeft ze de best mogelijke start voor volop groei en bloei. Zo zit je deze zomer gegarandeerd op rozen! Kom langs in ons tuincentrum in Hoogeveen en bekijk ons grote assortiment aan verschillende soorten rozen.    
 

Soorten rozen

Er zijn ontelbaar veel soorten rozen. Dus je hebt er altijd wel een plekje voor, of het nu in een grote pot of tegen de muur, schutting of pergola is. De meeste rozen houden van een zonnige standplaats en bloeien daar langer en rijker, maar er zijn ook rozen die best wat schaduw kunnen hebben. In ons tuincentrum in Hoogeveen heb je keuze uit klim-, stam- en struik- en patiorozen. 

 

Patiorozen zijn wat kleiner blijvende struikjes die geschikt zijn voor in een pot in je huiskamer of op het balkon of terras. Sommige rozen bloeien eenmalig (een keer per jaar, meestal in juni), andere zijn doorbloeiend. Sommige geuren uitbundig, andere krijgen prachtige bottels. 

 

Geurende rozen

Romantisch aangelegde tuiniers willen natuurlijk het liefst een roos die ook lekker geurt. In de regel zijn het vooral de ‘ouderwetse’, historische rozen die een heerlijk parfum verspreiden, soorten die afstammen van de Franse rozen (Rosa gallica), de muskusroos (Rosa moschata) en de Japanse bottelroos (Rosa rugosa). Maar deze bloeien doorgaans eenmalig en zijn minder sterk dan de ‘moderne’ David Austen-rozen, die ook lekker kunnen ruiken, maar dan minder sterk. David Austen-rozen zijn dan weer minder gevoelig voor ziektes en zijn doorbloeiers.     
 

Zo heeft elke roos zijn voor- en nadelen, maar feit blijft dat een roos eigenlijk in geen enkele tuin mag ontbreken.    
 

Rozen snoeien

Net als bij bijvoorbeeld hortensia’s is het belangrijk rekening te houden met welke soort roos je onder handen neemt. Eenmalig bloeiende rozen (die niet het hele seizoen, maar alleen in juni rijk bloeien) snoei je niet nu, maar na de bloei, anders zullen ze dit jaar niet bloeien. Nieuw aangeplante rozen hoef je de eerste twee tot drie jaar sowieso niet te snoeien. Waar je nu wel de schone en scherpe snoeischaar in kunt zetten én hoe je dat doet lees je hieronder.    
 

Struikrozen snoeien

Snoei de dikke takken terug tot 10 tot 15 centimeter boven de grond, zo’n centimeter boven een naar buiten gericht oog (zo’n uitstekend puntje). Dit oog zal snel uitlopen en een nieuwe tak vormen. Snoei alle iele, dunne takjes weg, want die zullen geen bloemknoppen vormen.   
 

Stamrozen snoeien

Eigenlijk snoei je deze op dezelfde manier als struikrozen, alleen snoei je de dikke takken niet terug tot op 15 centimeter boven de grond, maar tot circa 15 centimeter boven het ‘oculatiepunt’ of 'entpunt', waar alle takken uit de hoofdstam ontspruiten. Bij oude, dikke en stevige takken snoei je alleen de dunne vertakkingen terug.  
 

Klimrozen snoeien

Knip van doorbloeiende klimrozen alle zijtakken van de hoofdtakken terug tot op circa 3 tot 5 centimeter. Laat altijd één oog aan de zijtak zitten. Leid de hoofdtakken zo veel mogelijk horizontaal tegen muur, schutting of pergola, dat stimuleert het uitlopen van de zijtakken die de bloemknoppen vormen.

 

Extra rozentips

  • Snoei niet als het vriest of als er strenge vorst verwacht wordt.
  • Gebruik goede tuinhandschoenen, want je kunt je handen en polsen behoorlijk openhalen aan de rozendoorns. Trek ook een jas met een gladde buitenkant aan, zodat de doorns niet in in je jas, vest of trui blijven haken. 
  • Geef de rozen na het snoeien aan de voet meteen wat speciale rozenmest of organische koemestkorrels of beendermeel. 

Kun je niet kiezen uit de vele rozen in ons tuincentrum in Hoogeveen? Vraag een van onze medewerkers gerust om advies!