Top in pot, binnen én buiten: de Pelargonium!

Top in pot, binnen én buiten: de Pelargonium!

Het zijn dankbare planten die eindeloos lang bloeien. Fleur je balkon en (dak)terras in een handomdraai op met potten, bakken en (hang)manden vol potgeraniums (Pelargonium). Franse geraniums, citroengeraniums en nog veel meer Pelargoniums zijn in ons tuincentrum in Hoogeveen nu volop en voordelig verkrijgbaar. Kom kijken en je wilt meteen achter de geraniums zitten!

Geranium of Pelargonium?

Het is behoorlijk verwarrend. Of ze nu in een pot of in de tuin staan, iedereen noemt ze steevast geranium of ooievaarsbek. Officieel heten alleen de winterharde, vaste tuingeraniums ‘Geranium’. De balkon- of potgeraniums heten officieel ‘Pelargonium’. Deze zijn niet winterhard, maar je kunt er aan het eind van de zomer makkelijk stekken van nemen. Wanneer je die en de 'moederplanten' op een vorstvrije, lichte plek laat overwinteren heb je er volgend jaar weer plezier van. Je kunt ze ook gewoon binnen in de vensterbank zetten. Als je veel succes hebt met je stekken kun je die ook weer leuk cadeau doen.  

Van Franse geranium tot citroengeranium

Er zijn heel veel soorten, dus je hebt volop keuze. Er zijn hanggeraniums en 'staande' potgeraniums, geraniums met grote en kleine bloemen, met enkele en dubbele bloemen in alle mogelijke kleuren en ook tweekleurig, met en zonder heerlijk geurend blad. Ook het blad van de diverse soorten is heel verschillend, lichtgroen of donkergroen, gekarteld of rond, groot of klein.

Hanggeraniums (Pelargonium peltatum) zijn perfect voor in een bak op de vensterbank, langs de reling van het balkon of dakterras en in een hangmand voor bij de voordeur of aan de pergola.

Geurende geraniums verspreiden een lekker parfum wanneer je het blad voorzichtig tussen je duim en wijsvinger wrijft. De citroengeranium is natuurlijk het meest bekend en wordt veel gebruikt om muggen op afstand te houden, maar kijk ook eens naar de

Pelargonium graveolens, die roze bloempjes krijgt. Zowel het blad als de bloem geuren naar een mix van rozen en citroen.

Staande geraniums vind je in ons tuincentrum bij de Pelargonium zonale, de geliefde Franse geranium met grote bloemen heet officieel Pelargonium grandiflorum.

Verzorgingstips voor je Pelargonium

  • Potgeraniums houden van een zonnige plek of een plek in halfschaduw. Zet ze binnen op een lichte plek, bij voorkeur in de vensterbank, maar niet volop in het verzengende zonlicht.
  • Plant ze na aankoop in ons tuincentrum in Hoogeveen zo snel mogelijk in een iets grotere (terracotta) pot met verse potgrond en gaten in de bodem. Leg eventueel een potscherf en een laagje hydrokorrels onderin de pot of bak. Geef je potgeraniums dan ook meteen water.
  • Laat ze niet uitdrogen en geef ze een keer in de twee weken vloeibare voeding voor bloeiende pot- en kuipplanten.
  • Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen voor een langere bloei. Die kan duren van mei tot ver in oktober.