Rode tuinplanten: tuinplanten van de maand november 2019

Rode tuinplanten: tuinplanten van de maand november 2019

Op zoek naar wat vrolijkheid in de donkere dagen voor kerst? Rode tuinplanten als hulst, Skimmia en druifheide zorgen voor kleur en leven in de tuin. In de korte dagen voor december gaat de tuin langzaam in winterslaap.

Met de toevoeging van Rode tuinplanten valt er dan toch nog van alles te zien en te beleven voor wie naar buiten kijkt. Hulst (Ilex), Skimmia en druifheide (Leucothoe) bieden bloemen, bessen en schitterend gekleurd blad in een kleurenwaaier van rozerood tot felrood. Die kleuren maken niet alleen korte metten met de vaak grijze dagen van november, ze kunnen meteen dienst doen om volgende maand makkelijk wat puur natuur kerstsfeer in de tuin te scheppen.

Herkomst 

Hulst groeit in streken met een gematigd klimaat, van hoog in de bergen tot langs de kusten van Azië, Europa, Noord-Afrika als in Noord- en Zuid-Amerika. Skimmia is inheems in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya. En druifheide komt vooral voor in bergachtige bosgebieden van Noord-Amerika tot aan het Verre Oosten.

Hulst biedt altijd groen blad en knalrode bessen. Het is een decoratieve struik die glans geeft als de dagen steeds wat korter worden. Het meest opvallend is Ilex verticillata (bladverliezende hulst). De lange takken vol felrode bessen komen goed tot hun recht als het blad is afgevallen. Ook bladhoudende soorten als Ilex aquifolium en Ilex meserveae zijn aantrekkelijk. 

Skimmia heeft groene blaadjes en fonkelende bessen. De plant geeft kleur in de herfst en winter, is groen in de lente en verwent je met geurende bloemen in de nazomer. Skimmia japonica kent een aantal cultivars met donkerrode bloemknopkleur, ‘Rubella’ is het meest voorkomend. Andere cultivars zijn: ‘Rubinetta’, ‘Rubesta’, ‘Red Dwarf’ en de bontbladige ‘Magic Marlot’. 

Druifheide is de toverbal onder de sierheesters en verkleurt in het najaar van groen naar geel, roze, rood en paars. En dat mooie blad blijft de hele winter lang zo. Er zijn fraaie variëteiten als Zeblid, ‘Scarletta’, ’Red Lips’ of ‘Little Flames’, ‘Carinella’ en ‘Royal Ruby’ of planten met gekrulde roodachtige bladeren als ‘Curly Red’ of ‘Twisting Red’. 

Verzorgingstips

  • Hulst staat het liefst in de volle zon tot half schaduw, druifheide in halfschaduw met een paar uur zon en de bessen van Skimmia ontwikkelen zich het best in de schaduw.
  • Rode tuinplanten gedijen op grond die goed doorlatend is en verhuizen niet graag: geef ze meteen hun eigen vaste plek.
  • Druifheide heeft iets meer water nodig dan de andere twee. 
  • Hulst en Skimma alleen snoeien als het nodig is, druifheide snoeien na de bloei in juni, voor kleurenpracht in het najaar.
  • Voor alle Rode tuinplanten geldt dat ze winterhard zijn en elk jaar mooier worden.