10 tips: Maak de tuin voorjaarsklaar!

10 tips: Maak de tuin voorjaarsklaar!

Het voorjaar komt er aan en we zijn allemaal toe aan het vrolijke voorjaar vol gezellige kleuren, geuren, lammetjes, plantjes in de bloei en vooral.. de zon! Met de volgende 10 tips kun je lekker aan het werk in de tuin. Ben je klaar? Dan kijk je met een voldaan gevoel de tuin in en proef je het voorjaar! 

  1. Kies voor grote plantenbakken, een leuke hangpot of voor een mooie grote schaal op de tuintafel gevuld met vrolijke viooltjes. Violen zijn ijzersterk, dus ook als het nog vriest blijven de violen mooi.
  2. Heb je een lege plantenbak of bloempot staan? Controleer dan of de pot een afvoergat heeft of vul de bodem op met hydrokorrels of potscherven van ongeveer 5 cm hoog. Op die manier kan het water gemakkelijk weg en zal de plant niet verdrinken. 
  3. Had je narcissen, tulpen, krokussen of hyacinten in huis? Plant de uitgebloeide bloembollen buiten in de tuin, zodat ze volgend jaar weer vrolijk opnieuw uitkomen. Verwijder wel het groen van de narcissen. 
  4. Vaak zijn je eigen potten en bloembakken na de winter groen aangeslagen. Maak de plantenbakken en bloempotten gemakkelijk schoon met lauw water, een beetje soda en een borstel en spoel ze goed af. Dat geeft een fijn gevoel, je potten zijn weer als nieuw! 
  5. Een houten plantenbak dient goed geïmpregneerd te worden, zodat deze langer mee gaat. Zorg ook dat als de bodem van hout is, dat deze op klosjes staat, zodat de bodem van de bak niet gaat rotten.  
  6. Een tuinbankje of een mooi beeld in de tuin kun je ook gemakkelijk schoonmaken als hierboven. Ook kan soda worden vervangen voor groene zeep. Dat werkt beide super!
  7. Wil je planten verpotten? De tuinplanten in kunststof potten laten beter los als de aarde droog is. Bij stenen potten is het juist gemakkelijker als de grond nat is. 
  8. Maak een plan voor jezelf of met de kinderen voor een leuk plekje in de tuin waar je zelf een en ander wil gaan kweken. Heb je geen plek in de grond? Dan hebben wij ook leuke staande kweekbakken in het tuincentrum. 
  9. Verwijder onkruid uit de tuin waar nodig. 
  10. Maart is de ideale maand om Rozen en Hortensia struiken te snoeien. Door de oude takken van de Hortensia (ouder dan drie jaar) weg te snoeien, zorg je voor grotere en vollere bloei in de zomer! 

De tuin wordt steeds meer onderdeel van een momentje voor jezelf, rust en genieten. Of je nu houdt van tuinieren of vooral van barbecuën en chillen met vrienden. Zorg dat je tuin een plekje is waar jij je fijn voelt, zodat je lekker vaak buiten bent en geniet van de buitenlucht. Kom langs bij Tuincentrum Huis en Tuin in Hoogeveen voor inspiratie en leuke producten.